My mum never made rice pudding. She said that, as a kid, she ate so many of it during Second World War that she can't even look at it.
So... I never ate rice pudding as a kid, and even more, as I heard my mum saying this story few times, I thought it is something not so tasty and didn't even want to try it when I had chance.
And then I moved to Portugal, country where arroz doce (sweet rice) is the most common dessert. Hmmmm... for someone who didn't had a rice pudding in front really often for 30 years of life, this was kind of a shock. I was asking myself, how can THAT be the most common dessert.. something worshiped??? Until the day I gave it a chance and tried it.
Yes, I liked it, but it still didn't come to the point to order it in restaurant as a dessert, or make it at home. I felt something is missing there...
And then I made it for the first time at home, rice pudding with crunchy caramel. And yes... that was something different. I loved it!! And I started thinking about more possibilities, variations...
Rice pudding with strawberries and pistachio is a summer version and it's made with coconut milk (you can use cow milk with/without cream), since I can't eat cow milk.
*****
A minha mãe nunca fez pudim de arroz. Ela disse que, quando era pequena, comeu tanto durante a Segunda Guerra Mundial que não pode sequer olhar para ele.
Portanto... eu nunca comi pudim de arroz quando era pequena, e ainda mais, como ouvi a minha mãe a contar esta história algumas vezes, fiquei com a ideia que é algo não tão saboroso e nem sequer quis experimentar quando tive hipótese.
E então mudei-me para Portugal, país onde o arroz doce é a sobremesa mais comum. Hmmmm... para alguém que não tinha um pudim de arroz à frente muitas vezes durante 30 anos de vida, isto foi uma espécie de choque. Interrogava-me sobre como é que ISSO poderia ser a sobremesa mais comum.. algo adorado??? Até ao dia em que dei uma hipótese e experimentei-o.
Sim, eu gostei, mas ainda não tinha chegado ao ponto de o pedir no restaurante como sobremesa, ou de o fazer em casa. Senti que estava a faltar algo...
E então fiz pela primeira vez em casa, pudim de arroz com caramelo crocante. E sim... isto foi algo diferente. Eu adorei!! E comecei a pensar em mais possibilidades, variações...
Pudim de arroz com morangos e pistachio é uma versão de verão e é feito com leite de coco (pode usar leite de vaca com/sem creme), já que não posso comer leite de vaca.
So... I never ate rice pudding as a kid, and even more, as I heard my mum saying this story few times, I thought it is something not so tasty and didn't even want to try it when I had chance.
And then I moved to Portugal, country where arroz doce (sweet rice) is the most common dessert. Hmmmm... for someone who didn't had a rice pudding in front really often for 30 years of life, this was kind of a shock. I was asking myself, how can THAT be the most common dessert.. something worshiped??? Until the day I gave it a chance and tried it.
Yes, I liked it, but it still didn't come to the point to order it in restaurant as a dessert, or make it at home. I felt something is missing there...
And then I made it for the first time at home, rice pudding with crunchy caramel. And yes... that was something different. I loved it!! And I started thinking about more possibilities, variations...
Rice pudding with strawberries and pistachio is a summer version and it's made with coconut milk (you can use cow milk with/without cream), since I can't eat cow milk.
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A minha mãe nunca fez pudim de arroz. Ela disse que, quando era pequena, comeu tanto durante a Segunda Guerra Mundial que não pode sequer olhar para ele.
Portanto... eu nunca comi pudim de arroz quando era pequena, e ainda mais, como ouvi a minha mãe a contar esta história algumas vezes, fiquei com a ideia que é algo não tão saboroso e nem sequer quis experimentar quando tive hipótese.
E então mudei-me para Portugal, país onde o arroz doce é a sobremesa mais comum. Hmmmm... para alguém que não tinha um pudim de arroz à frente muitas vezes durante 30 anos de vida, isto foi uma espécie de choque. Interrogava-me sobre como é que ISSO poderia ser a sobremesa mais comum.. algo adorado??? Até ao dia em que dei uma hipótese e experimentei-o.
Sim, eu gostei, mas ainda não tinha chegado ao ponto de o pedir no restaurante como sobremesa, ou de o fazer em casa. Senti que estava a faltar algo...
E então fiz pela primeira vez em casa, pudim de arroz com caramelo crocante. E sim... isto foi algo diferente. Eu adorei!! E comecei a pensar em mais possibilidades, variações...
Pudim de arroz com morangos e pistachio é uma versão de verão e é feito com leite de coco (pode usar leite de vaca com/sem creme), já que não posso comer leite de vaca.
Coconut Rice Pudding with Strawberries and Pistachio
80g arborio rice
400ml coconut milk
44g superfine sugar
1 cup strawberries
1tbs lemon juice
1tbs superfine sugar
2tbs pistachio, chopped
Place the rice, coconut milk and sugar in a medium pan over high heat and bring to the boil. Reduce heat to low and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes or until rice is tender.
In the meantime cut the strawberries, and mix with lemon juice and sugar. Leave in the fridge.
Serve the pudding with strawberries and sprinkle with chopped pistachio.
*****
Arroz de coco com morangos e Pistachio
80g de arroz arborio
400ml de leite de coco
44g açúcar refinado
1 chávena de morangos
1 colher de sumo de limão
1 colher de açúcar refinado
2 colheres de pistachio, picado
Coloque o arroz, leite de coco e o açúcar numa panela média em fogo alto e deixe ferver. Reduza o fogo e cozinhe, mexendo ocasionalmente, durante 25-30 minutos ou até o arroz ficar macio.
Entretanto corte os morangos e misture com o sumo de limão e açúcar. Deixe no frigorífico.
Sirva o pudim com os morangos e polvilhe com o pistachio picado.
80g arborio rice
400ml coconut milk
44g superfine sugar
1 cup strawberries
1tbs lemon juice
1tbs superfine sugar
2tbs pistachio, chopped
Place the rice, coconut milk and sugar in a medium pan over high heat and bring to the boil. Reduce heat to low and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes or until rice is tender.
In the meantime cut the strawberries, and mix with lemon juice and sugar. Leave in the fridge.
Serve the pudding with strawberries and sprinkle with chopped pistachio.
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Arroz de coco com morangos e Pistachio
80g de arroz arborio
400ml de leite de coco
44g açúcar refinado
1 chávena de morangos
1 colher de sumo de limão
1 colher de açúcar refinado
2 colheres de pistachio, picado
Coloque o arroz, leite de coco e o açúcar numa panela média em fogo alto e deixe ferver. Reduza o fogo e cozinhe, mexendo ocasionalmente, durante 25-30 minutos ou até o arroz ficar macio.
Entretanto corte os morangos e misture com o sumo de limão e açúcar. Deixe no frigorífico.
Sirva o pudim com os morangos e polvilhe com o pistachio picado.
This looks so yummy and tasty and I would love to try it with coconut milk. For me, rice pudding is quite common as my mum prepares it frequently when I get home. I am used to the traditional version topped with cinammon, but some of my family members from the Prizren region use to eat it sprinkled with fresh lemon juice.
ReplyDeleteSo delicious :)
ReplyDeleteOdlična kombinacija, i ja je radim sa voćem. Fotografije su divne, odišu svežinom i nežnošću.
ReplyDeleteAdoro arroz doce, bem cremoso com gemas, sabor a limão e canela :-)
ReplyDeleteHei-de experimentar esta tua versão :-)
Bjs. ER
Original combinación de sabores. Habrá que probarlo.
ReplyDeletebeautiful Sanda the images are stunning, such richness to them. my grandmother made rice pudding when i was young but i did not like it and have hardly had any i need to change that.
ReplyDeleteMi cesto pravimo i jako volimo sutlijas, ali se nikad ne setim da ga malo obogatim vocem ili nekim drugim finim dodacima... :)
ReplyDeleteni ja nikad baš nisam voljela puding od riže :) ali izgleda krasno i neodoljivo :)
ReplyDeleteMuito interessante e cheia de sabores esta receita ... gostei muito :)
ReplyDeleteLiving2Cook*