Thursday, November 8, 2012

In the mood to celebrate

I am entering the last week of my thirties and I am in the mood to celebrate.

I want to celebrate every single success or failure, every happy and sad moment, with all of you who cross my path.
I want to celebrate with M. and kids, want to celebrate with friends, with the ones that have their share in my daily life and I want to celebrate with you, who are always here, supporting me in my life change.

So... there is no celebration without a good chocolate cake. But, since I can't have that, I came up with this crazy good beetroot and carob cake.
Beetroot gives it moist and carob gives it a chocolaty taste, and there is a lot of lemon whose acidity gives that special touch.

My celebration cake!!

*****

Estou a entrar na última semana de meus trintas e estou com vontade de comemorar.

Quero comemorar cada sucesso ou fracasso, cada momento feliz ou triste, com todos os que cruzam o meu caminho.
Quero comemorar com o M. e as crianças, quero comemorar com os amigos, com os que têm a sua parte no meu dia-a-dia e quero comemorar com vocês, que estão sempre aqui, a apoiar-me na minha mudança de vida.

Então... não há celebração sem um bom bolo de chocolate. Mas, como não posso ter isso, criei este bolo incrivelmente bom de beterraba e alfarroba.
A beterraba dá-lhe humidade e a alfarroba dá-lhe um sabor achocolatado, e há bastante limão cuja acidez dá aquele toque especial.

O meu bolo de celebração!


Carob and Beetroot Anniversary Cake

175g spelt flour
1ts baking powder
75g carob flour
250g sugar
250g cooked beetroot
3 eggs
200ml olive oil
1ts vanilla extract
zest and juice of 1 lemon

Preheat your oven to 180ºC. Mix the dry ingredients in a big recipient, spelt flour, baking powder, carob flour and sugar.
Place the beetroot, olive oil, vanilla extract, lemon zest and juice and eggs in a food processor and process until creamy.
Slowly add the dry ingredients to the beetroot mix and mix well.
Place in a prepared tin and bake for 50-60 min.

*****

Bolo de Aniversário de Alfarroba e Beterraba
175g de farinha de espelta
1 colher de chá de fermento em pó
75g de farinha de alfarroba
250g de açúcar
250g de beterraba cozida
3 ovos
200ml de azeite
1 colher de chá de extracto de baunilha
raspa e sumo de 1 limão

Pré-aqueça o forno a 180ºC. Misture os ingredientes secos num recipiente grande, farinha de espelta, fermento em pó, farinha de alfarroba e açúcar.
Coloque a beterraba, azeite, extrato de baunilha, raspas e sumo de limão e os ovos num processador de alimentos e misture até ficar cremoso.
Lentamente, adicione os ingredientes secos à mistura de beterraba e misture bem.
Coloque numa forma preparada e leve ao forno durante 50-60 minutos.

17 comments:

  1. That´s the spirit Sanda! Celebrate every single moment of our lives! Life is perfect balance with good and less good stuff...
    Love your cake, what a great combination of flavors!
    Cheers :)

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  2. Celebrar acima de tudo :)
    Lindo bolo, perfeito com a alfarroba e a beterraba.
    Beautiful!!!

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  3. Sretan rođendan! Torta slasno izgleda!

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  4. Olá Sanda! Amei o bolo! (assim como adoro o blog!). Ontem vi-a no workshop da Sarah e estive mesmo para me meter consigo! Bjs

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    1. Oooohhh, devia mesmo!! Estou feliz que gosta deste cantinho meu :-)

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  5. Sanda, este bolo é perfeito para festejarmos junto contigo. :)
    Um grande beijinho, que esta semana e todas as dos 30 que aí vêm tragam o melhor que a vida tem, muitas coisas simples e boas para festejar.
    Bj!

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  6. Happy Birthday Sanda!! I hope you are enjoying your Birthday week and that cake looks scrumptious! I have never baked with beetroot before but I am enticed to try. Do they sell it at normal grocery stores or is it more of a farmers market/specialty food store item?

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    1. In Portugal it is easy to find beetroots, I usuallt by them on the organic markets. Hope you try and love the cake.

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