Monday, March 29, 2010

Strawberries and Almonds Quinoa Pudding


I made this weekend, for a first time, quinoa pudding with strawberries and we liked it a lot. It is really fresh and a fact that is made of quinoa and fruits gives it great nutritional values.
So...this is a chance to put some more fact about quinoa here, since it is not that known and used that much in Portugal.
‘...The ancient Incas called quinoa the "mother grain" and revered it as sacred. Each year at planting time it was traditional for the Inca leader to plant the first quinoa seed using a solid gold shovel! Quinoa was used to sustain Incan armies, which frequently marched for many days eating a mixture of quinoa and fat, known as "war balls."
In Peru, Chile and Bolivia, quinoa is now widely cultivated for its nutritious seeds, and they are referred to as "little rice."
The quinoa seed is high in protein, calcium and iron, a relatively good source of vitamin E and several of the B vitamins. It contains an almost perfect balance of all eight essential amino acids needed for tissue development in humans. The protein in quinoa is considered to be a complete protein due to the presence of all 8 essential amino acids. The seeds are gluten-free which makes this a nutritious and flavourful alternative grain for those with gluten sensitivity....’

Just give it a try and you would like it for sure!!!

*****

Neste fim-de-semana fiz, pela primeira vez, pudim de quinoa com morangos e gostamos imenso. É mesmo muito refrescante e, pelo facto de ser feito com quinoa e frutos, dá-lhe bastante valor nutricional.
Portanto… esta é uma oportunidade de colocar aqui alguma informação sobre a quinoa, pois não é muito conhecida e usada em Portugal.
‘… os antigos Incas chamavam a quinoa de “grão mãe” e veneravam-no como sagrado. Todos os anos, no plantio, era uma tradição o líder Inca plantar a primeira semente quinoa usando uma pá de ouro maciço! A quinoa foi usada para sustentar os exércitos Incas, que marchavam frequentemente por muitos dias comendo uma mistura de quinoa e gordura, conhecida por "bolas de guerra".
No Peru, Chile e Bolívia, a quinoa é amplamente cultivada pelas suas sementes nutritivas, e são referidas como "arroz pequeno".
A semente de quinoa é rica em proteínas, cálcio e ferro, uma fonte bastante boa de vitamina E e de várias vitaminas B. Contém um equilíbrio quase perfeito de todos os oito aminoácidos essenciais necessários para o desenvolvimento de tecidos nos seres humanos. A proteína na quinoa é considerada uma proteína completa, devido à presença de todos os 8 aminoácidos essenciais. As sementes são isentas de glúten, o que a torna num nutritivo e saboroso grão alternativo para aqueles com sensibilidade ao glúten....’
Experimentem e vão de certeza gostar!!!

1 comment: