Love for cooking is the reason why I started Little Upside Down Cake. But this brought a new passion in my life... the passion for photography. I was never interested in photography, didn't like to be a subject on the photos and didn't like to take photos. I am not one of those persons that, since childhood, played around with camera. But all of this changed with the need to present the food I cooked. I started with simple point and shoot camera in automatic mode but, after some time, I felt that I needed to do something about it.
I started a beginners photography course. Worked during the day, cooked in the afternoon and go to the course in the evening. There were days I almost slept on the classes... but I finished, learned the basics and I knew I needed more.
This course was followed by a short Food Photography Course and, in October, I will take a course taught by the great food stylist and photographer Aran Goyoaga.
How great is that ?!?!
I try to practice every day. If I don't work with camera I try to analyse professionals' photos (there are so many great ones I really admire...).
I cook and shoot and I admit that the process can be frustrating sometimes... but I like it. I look at the photo I made and I know what I did wrong, and what I can improve next time, and I try again...
So I hope you like to follow these small steps progress I am trying to make. I need your critics, opinions... it's the best way to learn...
O amor pela culinária foi a razão pela qual eu comecei o Little Upside Down Cake. Mas isso trouxe uma nova paixão para a minha vida... a paixão pela fotografia. Nunca me interessei por fotografia, não gostava de ser o alvo de fotos e não gostava de tirar fotografias. Eu não sou uma daquelas pessoas que, desde a infância, brincaram com a câmera. Mas tudo isso mudou com a necessidade de apresentar a comida que eu cozinho. Comecei com uma simples point-and-shoot com a câmera no modo automático, mas, depois de algum tempo eu senti que eu precisava fazer algo a esse respeito.
Frequentei um curso de fotografia para iniciantes. Trabalhava durante o dia, cozinhava à tarde e ia para o curso à noite. Havia dias em que quase adormecia nas aulas... mas terminei, aprendi o básico e sabia que precisava de mais.
Este curso foi seguido por um pequeno Curso de Food Photography e, em Outubro, vou participar num curso ministrado pela excelente food stylist e fotógrafa Aran Goyoaga.
Não é fantástico?!?!
Eu tento praticar todos os dias. Se não trabalho com a câmera, tento analisar fotos de profissionais (há tantos e tão bons que eu realmente admiro...).
Cozinho, tiro as fotografias e admito que o processo pode ser frustrante às vezes... mas eu gosto. Olho para as fotos que fiz e sei o que eu fiz de errado, e no que posso melhorar na próxima vez, e tento novamente...
Por isso espero que gostem de acompanhar esses pequenos avanços que estou a tentar fazer. Preciso das vossas críticas, opiniões... é a melhor maneira de aprender...
I see a HUGE improvement in your photos :) Nice work Sanda!
ReplyDeleteThanks Nicole!!!
ReplyDeleteSanda,
ReplyDeleteo meu interesse por fotografia de comida aumenta de dia para dia. Tento fazer alguma coisa e inspirar-me em muitos sites e blogs especializados. o teu é um deles! ando a pensar fazer um curso também.
que sorte participar no curso da Aran, admiro muito o seu trabalho e o local do curso é de sonhos!
vou gostar de acompanhar o teu percurso e se puderes partilhar aqui no teu blog algumas dicas básicas para se conseguir melhor fotografias eu ía adorar!
Obrigada MJ,vou de certesa escrever mais sobre essa minha nova paixao.
ReplyDeleteI've noticed already that your photos are getting better and better! They are simply wonderfull! I'm in the same path now, and it's amazing the things we learn with our mistakes! Keep going with passion! Love your blog! :)
ReplyDeleteYou've improved a lot. The best proof of this statement is that, having seen your photos, seems as if I am able to feel the smell and taste the great cakes you make. Keep up the good work :-)
ReplyDeleteHvala Vesnic!!!
ReplyDeleteHi Sanda, greetings from Croatia. I have just stumbled upon your lovely blog and looking forward to following you!
ReplyDeleteDobro dosla Tamara!!! :-)
ReplyDeleteHi Sanda, I found your blog after reading Aran Goyaga's post from France. I myself was on the waitinglist for the workshop and soo wish I was there. You describe yourself the exact same way I would describe myself. Although your photos are a lot better than mine... My dream is to start a foodblog but I havent had the courage yet...
ReplyDeleteDo you mind telling me what camera and lens you use and at what aperture you usually shoot. Your photos are really great!!!
Hello Nanna,
ReplyDeleteThanks a lot.I am sure you will have more chances to work with Aran.I use Canon 500D and 18-55mm lens.Aperture depends on light and effect I want to have on photo.
Sanda onde fez a formação de food photography? foi em Lisboa?
ReplyDeleteIsa@Tirei o curso no IPF e um curso de food photography que Olhares organisaram.
ReplyDeleteEm França passei 4 dias com Aran,e este curso foi muito bom!!!
Obrigada Sanda pela informação! Estou seriamente a pensar iniciar-se na fotografia, mas o food styling é o que mais gosto. Se souber de alguma formação em Lisboa, diga :) Um bjinho*
ReplyDeleteIsa@Podes tentar inscrever te em Olhares para receber mails deles.Cristina Vaz é o food photographer que trabalha com eles.Bjs!!
ReplyDelete