Wednesday, January 25, 2012

Homemade Ricotta


In Bosnia we use to eat a lot of cheese. All kind of cheese. It is also used a lot in cooking. All kind of cheese pies exist in our traditional cooking.
It is normal to have a meal just with some toasted bread and some cheese with radish or onion.

And... I still remember a lady, whose farm was near the city where I used to live, coming to bring milk and fresh cheese to our home once a week.

Really often my mom would make fresh ricotta (mladi sir as we call it) for our breakfast with some fresh bread.

I think that this homemade ricotta tastes much better than any other, and it is so easy to make.



Home made ricotta

500ml milk
170m thick cream
1/3 ts sea salt
1 tbs lemon juice

Place a sieve over a large bowl and line with muslin. Heat the milk, cream and salt in a pan over high heat and bring to the boil.
Add lemon juice, reduce the heat to low and cook for 2 min. Remove from the heat and let it cool for 10 minutes.
Pour the mixture into the prepared sieve and leave it at room temperature for 1 hour.

Discard the liquid that remains in the bowl and place the ricotta in an airtight container in the fridge until needed.
Makes around 140g.



Na Bósnia costumamos comer bastante queijo. Todos os tipos de queijo. É também muito utilizada na culinária. Existem todos os tipos de tartes de queijo na nossa cozinha tradicional.
É normal ter uma refeição apenas com um pouco de pão torrado e um pouco de queijo com cebola ou rabanete.

E... ainda me lembro de uma senhora, cuja quinta ficava perto da cidade onde eu morava, trazer leite e queijo fresco a nossa casa uma vez por semana.

Regularmente a minha mãe fazia ricotta fresca (mladi sir, como lhe chamamos) para o nosso pequeno-almoço com pão fresco.

Penso que esta ricotta caseira é muito mais saborosa do que qualquer outra, e é tão fácil de fazer.


Ricotta feita em casa

500ml de leite
170m Creme espesso
1/3 colher de chá de sal do mar
1 colher de sumo de limão

Coloque uma peneira sobre uma tigela grande em consonância com musselina. Aqueça o creme de leite e o sal numa panela em lume alto e deixe ferver.
Adicione o sumo de limão, reduza o fogo e cozinhe durante 2 min. Remova do calor e deixe arrefecer 10 minutos.
Despeje a mistura na peneira preparada e deixe-o à temperatura ambiente durante 1 hora.

Retirar o líquido que permanece na tigela e coloque a ricotta num recipiente hermético no frigorífico até que seja necessária.
Faz à volta de 140g.

18 comments:

  1. Ja sam postala ovisnik domaće pravljenog sira i to krem sira. Ništa lepše, naročito kad znaš šta ide u njega.

    ReplyDelete
  2. Olá Sanda, adorei a ideia de fazer ricotta em casa, só não sei o que é o «thick cream». Obrigada pela receita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em principio é nata mais espessa e com mais gordura (mais de 35%)..mas pode se fazer com nata normal.

      Delete
    2. Obrigada, vou experimentar fazer!

      Delete
  3. Wow, it's really simple! I will have to try this! Here in Iceland I've never seen ricotta, but finaly I can do my own ;)
    Thank you Sanda***
    Lovely pics!

    ReplyDelete
  4. Nisam dugo jela homme made sir. Trebala bih potražiti domaće mlijeko. Jako mi je fini takav sir, nekada ga je moja mama znala često raditi.U vrijeme kada se po mlijeko nije išlo u trgovinu nego kod susjete koja je imala krave.

    ReplyDelete
  5. Probala sam nesto slicno doma raditi i navukla se na to. Tako jednostavnoza izradu, a tako dobro! Obozavam svjeze sireve :)

    ReplyDelete
  6. dearest sanda these photographs are amazing! how i love fresh ricotta and just started to make it myself! truly liked hearing about your childhood. again amazing photographs!

    ReplyDelete
  7. Love the pictures! It looks very delicious!

    ReplyDelete
  8. looks beautiful! i'm lactose intolerant, but i love ricotta so i might have to make this and just bear the stomachache!

    ReplyDelete
  9. está com aspeto delicioso, deve ter valido bem o trabalho

    ReplyDelete
  10. Actually, what you have here is not technically ricotta. Ricotta cheese is made from the whey leftover from making mozerella or other cheese. The word ricotta actually means "recooked" in Italian according to wikipedia. What you've got here is a delicious homemade "farmers' cheese" or "cottage cheese".

    I made the same mistake before when i made buttermilk "ricotta" at home. It was fantastic and even tasted like ricotta to me, but a friend pointed out my mistake.

    Lovely article anyway!!

    ReplyDelete
  11. I love cheese and have always wanted to make it homemade! Love your photos btw =)

    ReplyDelete
  12. Baš mi je drago da sam naletila na tvoj blog! :-) Spremam recept za maldi sir odmah!

    ReplyDelete
  13. Olá Sanda, conheci o teu blog através da Miss Glitering, e devo dizer que estou impressionada. Primeiro, pelas receitas que parecem absolutamente maravilhosas (estou em pulgas para experimentar a ricota caseira e algumas sobremesas), e depois por vir um cheirinho a Bósnia das tuas fotografias fantásticas. Visitei brevemente Mostar, Sarajevo e pouco mais, em 2010 e fiquei com uma estranha sensação de familiaridade, tanto que tenho a certeza que hei-de voltar por mais tempo.
    Até lá, volto ao teu blog em busca de inspiração, pode ser? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada Ventania.è bom saber que gostaste da minha terra :-)

      Delete