Sunday, January 15, 2012

Lentil Soup

Is there a better comfort food on a cold day than some tasty hot soup with a slice of bread? For me that's a winner combination.

As you know we came from vacations last week and, during our period out, we turned off the heating in our apartment. As you can imagine, when we returned, our house was freezing cold.

I couldn't do more than to turn on the heating and make a big pot of soup. I love lentil soup, but I had to eat it with a blanket on.
Some days after, the apartment went back to normal, but I have to admit... I am still eating the soup {*smile}



Lentil Soup

1 tbs olive oil
1 carrot, cut in cubes
1/2 onion, sliced
1 slice of bacon, cut in cubes
2 cloves garlic, sliced
1 canned tomatoes
3/4 cup lentils
some chopped rosemary
1l vegetable stock


Heat the oil in a large pan over medium heat. Add the onion, garlic, carrot, bacon, and cook for a few minutes until soften. Add the stock, tomato and rosemary and, when it starts boiling, low down the temperature and let it simmer for about 40 minutes or until lentil is tender. Serve with the bread.




Existe algum alimento mais reconfortante num dia frio do que uma saborosa sopa quente com uma fatia de pão? Para mim isso é uma combinação vencedora.

Como sabem viemos de férias na semana passada e, durante o nosso período fora, desligamos o aquecimento no nosso apartamento. Como podem imaginar, quando voltamos, a nossa casa estava gelada.

Não podia fazer melhor do que ligar o aquecimento e fazer uma grande panela de sopa. Eu adoro sopa de lentilhas, mas tive que comê-la com um cobertor por cima.
Alguns dias depois, o apartamento voltou ao normal, mas tenho de admitir... ainda ando a comer a sopa {*smile}


Sopa de lentilhas

1 colher de azeite
1 cenoura cortada em cubos
1/2 cebola, cortada
1 fatia de bacon, cortado em cubos
2 dentes de alho, cortados
1 lata de tomates
3/4 copos de lentilhas
alecrim picado
1l de caldo de legumes

Aqueça o óleo numa panela grande em fogo médio. Adicione a cebola, alho, cenoura, bacon, e cozinhe por alguns minutos até amolecer. Adicione o caldo, tomate e alecrim e, quando começar a ferver, baixe a temperatura e deixe ferver durante cerca de 40 minutos ou até as lentilhas estarem macias. Sirva com o pão.


5 comments:

  1. Adoro sopa da lentinhas! è uma optima sopa de Inverno, muito proteica. Cá em casa somos fãs. E acho que a bebé que vêm a caminho também o vai ser :)

    ReplyDelete
  2. Sounds delicious. I'll definitely try this soon!

    ReplyDelete
  3. Seu blog é lindo e suas fotos sao maravilhosas, adorei tudo e nem te conto da sopinha.
    Parabéns

    ReplyDelete