Wednesday, December 15, 2010

Sausage meatballs with a tomato and basil sauce, spaghetti and sweet peas

Eu tenho muitos livros de culinária, isso é um facto!
Gosto de ir a livrarias, esconder-me num canto com uma pilha de livros nas mãos e perder-me no seu mundo mágico.
Tenho também de confessar que há tantos livros de culinária em casa que, no dia-a-dia, não os uso tanto quanto deveria. Quando tenho um ingrediente especial ou quando quero fazer uma refeição especial, vou aos meus livros... mas gostava de os usar com mais frequência, experimentar mais...
Então, no outro dia estava a falar com o M. sobre isso e fizemos um acordo... todos os meses vamos escolher um ‘Livro do Mês’ e vamos tentar quantas receitas conseguirmos desse livro.

Portanto, este mês escolhemos o 'Jamie at Home' do Jamie Oliver.
A primeira receita que experimentamos foi almôndegas de salsicha com molho de tomate e manjericão, esparguete e ervilhas cruas.
Porquê esta? Bem, este fim-de-semana o M. foi ao Mercado da Ribeira, ao talho da Herdade do Freixo do Meio. Não é só pelo facto de venderem carne biológica, mas também porque adoramos o sabor e frescura da carne de lá.
Como o M. comprou umas salsichas biológicas frescas, experimentámos esta receita. Foi muito rápida, pois na noite anterior preparamos as salsichas (tirámos o revestimento). Não usei ervilhas cruas... juntei-as alguns minutos com o esparguete.

Conhece esta receita? O que é que acha?


I have a lot of cookbooks, that's a fact!
I like to go to bookshops, hide in some corner with a bunch of books in my hands and get lost in their magic world.
I must also confess that there are so many cookbooks at home that, on a day to day basis I don’t use them as much as I should. When I have some special ingredient or when I want to make a special meal, I go to my books... but I would like to use them more often, experiment more...
So, the other day I was speaking with M. about that, and we made a deal... every month we will choose one ‘Book of the month’ and we'll try as much recipes as we can from that book.

So, this month we chose 'Jamie at Home' from Jamie Oliver.
The first recipe we tried was sausage meatballs with a tomato and basil sauce, spaghetti and sweet raw peas.
Why that one? Well, this weekend M. went to Mercado da Ribeira to the Herdade do Freixo do Meio butcher. It is not just the fact that they sell organic meat, but we just love the taste and freshness of meat there.
Since M. got there some fresh organic sausages, we tried this recipe. It was really fast, since the night before we prepared sausages (took the casing out). I didn’t use raw peas... just put them few min together with spaghetti.

Do you know the recipe? What do you think about it?

2 comments:

  1. com esta foto, deu-me vontade de ir para casa para fazermos isto outra vez! E são 10 da manhã :D
    :*

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  2. Seems yummy :-)
    I don't know this recipe, however, it reminds me of a widespread variant of sausage and radicchio sauce for the pasta or risotto used in Veneto. My favorite would be with the radicchio di Treviso, as it's not so bitter like the other ones.

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