Friday, March 2, 2012

Beetroot Soup


Beets were always magical for me.

As a kid I was impressed with its colour. Even though I loved it's taste, my 'beetroot world' was quite undeveloped. My mum used to make apple, carrot and beet juice and winter salad. And... that was basically it.

In the university, since I studied far from home and ate bad students' food, I used to cook beets on the boiler in my student room and then keep it outside of my window. I ate it just with some simple vinaigrette and that was my force supplement {*smile}.

But, I wanted my 'beetroot world' bigger and richer. I wanted to learn to cook more dishes with it.

And then they came... beet and chocolate cakes, tarts, salads, soups... and I was more and more happy.


So... if you are like me, if you like beet earthy flavour, you will love this soup.

*****

As beterrabas sempre foram mágicas para mim.

Quando era pequena ficava impressionada com a sua cor. Mesmo adorando o seu sabor, o meu 'mundo da beterraba' sempre foi bastante limitado. A minha mãe costumava fazer sumo de cenoura, maçã e beterraba e salada de inverno. E... foi basicamente isso.

Na universidade, como estudava longe de casa e comia a má comida de aluno, costumava cozinhar beterrabas no meu quarto do dormitório e depois mantê-lo fora da minha janela. Comia só com um simples vinagrete e isso era o meu suplemento de forças {*smile}.

Mas, eu queria que o meu 'mundo da beterraba' fosse maior e mais rico. Queria aprender a cozinhar mais pratos com ela.

E então eles apareceram... bolo de beterraba e chocolate, tartes, saladas, sopas... e fui ficando cada vez mais feliz.


Por isso... se forem como eu, se gostarem do sabor a terra da beterraba, vão adorar esta sopa.



Beetroot Soup

1 small leek, chopped
1 small celery root, peeled and sliced
2 medium carrots, sliced
2 medium potatoes, peeled and sliced
3 medium beetroots, peeled and sliced
2 tbs olive oil
1l vegetable stock
2tbs sour cream, additional for serving
chives for serving
salt and pepper


In a large pot heat the olive oil on medium heat and add the leek. Cook for a few minutes until it gets soft.
Add the celery, potato, carrot, beet, salt, pepper and stock and leave to cook in a covered pot. Cook for 40 minutes or until vegetables are tender.
Puree soup with blender and add cream.
If needed, add more water and adjust seasoning.
Serve with some additional cream and chives.

*****

Sopa de Beterraba


1 alho-francês pequeno picado
1 aipo pequeno, descascado e cortado
2 cenouras médias, em fatias
2 batatas médias, descascadas e cortadas em fatias
3 beterrabas médias, descascadas e cortadas em fatias
2 colheres de sopa de azeite
1l Caldo de legumes
2 colheres de creme azedo, adicional para servir
cebolinho para servir
sal e pimenta


Numa panela grande aqueça o azeite em lume médio e adicione o alho francês. Cozinhe por alguns minutos até fiquar macio.
Adicione o aipo, batata, cenoura, beterraba, sal, pimenta e o caldo e deixe cozinhar com a panela coberta. Cozinhe durante 40 minutos ou até que os vegetais estejam macios.
Triture com a varinha e adicione o creme.
Se necessário, adicione mais água e ajuste o tempero.
Sirva com um pouco de creme e cebolinho.

4 comments:

  1. beautiful mood to this photographs, truly special. i love beets but my first taste of beets where pickled so i stayed away. then when old enough i started to experiment and oh how i love them.

    ReplyDelete
  2. These pictures are lovely! I saved some on Pinterest! And MMM that soup looks good! Beets are quite magical, aren't they?

    gilead in bloom

    ReplyDelete
  3. So beautiful! Love the colors!! Beautiful photos :)

    ReplyDelete
  4. Isto iskustvo sa cveklom imam i ja. I sada se trudim da otkrijem neke nove nacine spremanja... :)

    ReplyDelete