Friday, March 30, 2012

Spelt, Blueberry and Mix Seeds Muffin

Since I started my 'diet', I am experimenting baking with spelt and kamut a lot. In the last days I felt a big need for something sweet, so I decided to try to make a spelt muffins.
I got happy with a result! I will try it with different fruits and maybe having more variety in.
These muffins are great on a rainy day like it is today with a cup of hot tea...

*****

Desde que comecei a minha 'dieta', ando a experimentar muito com espelta e kamut. Nos últimos dias senti uma grande necessidade de algo doce, por isso decidi tentar fazer muffins de espelta.
Fiquei muito contente com o resultado! Vou tentar com frutas diferentes e talvez com mais variedade.
Estes muffins são óptimos num dia de chuva como o de hoje com uma chávena de chá quente...

Spelt, Blueberry and Mix Seeds Muffin (makes 6)
(adopted from the Book of Baking by Isidora Popovic)

2 eggs
80g agave syrup (you can use brown sugar also)
50ml olive oil
150g wholemeal spelt flour
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp ground cardamom
100g blueberry, fresh or frozen
20g pumpkin and sunflower seeds

Topping
15g pumpkin and sunflower seeds

Preheat the oven to 180C. Line a muffin tray with 6 large muffin cases.
Put the eggs, agave and oil in a mixing bowl and mix well until you have a smooth liquid. Mix the flour, baking powder and cardamom together in a separate bowl, then mix into the wet ingredients. Stir in the blueberries and seeds until evenly mixed.
Fill each muffin case about two-thirds full with batter. Scatter the seeds for the topping over each muffin . Bake for about 25 minutes.
Do not be tempted to open the oven door through baking... it can cause the muffins to sink.

*****

Muffins de Espelta, Mirtilo e Mistura de Sementes (faz 6)
(adaptado do livro Book of Baking de Isidora Popovic)

2 ovos
80g xarope de agave (pode usar também açucar mascavado)
50ml azeite
150g de farinha de espelta integral
1 1/2 colher de chá de fermento em pó
1 colher de chá de cardamomo em pó
100g mirtilos, frescos ou congelados
20g de sementes de abóbora e girassol

Cobertura
15g de sementes de abóbora e girassol

Pré-aqueça o forno a 180ºC. Prepare uma bandeja com 6 recipientes grandes de muffin.
Coloque os ovos, o agave e o azeite numa tigela e misture bem até obter um líquido homogéneo. Misture a farinha, o fermento e o cardamomo numa outra tigela e misture depois com os ingredientes húmidos. Adicione os mirtilos e as sementes e misture até ficar uniforme.
Encha cerca de dois terços de cada recipiente de muffin com a massa. Espalhe as sementes para a cobertura sobre cada muffin. Coza durante de 25 minutos.
Não se sinta tentada a abrir a porta do forno durante a cozedura, pois pode causar o 'afundamento' dos muffins.

4 comments:

  1. How wonderful ... they look and sound delightful. I'd best get my baking hat on again soon ... rainy weather does indeed inspire us to spend more time in the kitchen. :)

    ReplyDelete
  2. Oh! How could these look soooo good! I'm not the biggest fan of seeds but this excites me!

    ReplyDelete