Monday, April 16, 2012

Plum Tart

Last week I discovered that I had a bag of plums in my freezer. What a great discovery, I though! Since I found them out I couldn't stop thinking about them. 'What can I make?', was the question I though about a lot. I would like something that I can eat, with spelt flour.
I used a recipe of plum tart from 'Popina: Book of Baking'. Had to make some changes but the result was surprisingly good.
I loved it both ways, hot from the oven or cold from the fridge.

*****

Na semana passada descobri que tinha um saco de ameixas no congelador. Que grande descoberta, pensei! Desde que as encontrei que não conseguia pensar noutra coisa. 'O que posso fazer?', foi a pergunta que não me saía da cabeça. Gostava de algo que posso comer, com farinha de espelta.
Usei uma receita de tarte de ameixa de 'Popina: Book of Baking'. Tive de fazer algumas alterações, mas o resultado foi surpreendentemente bom.
Adorei de ambas as maneiras, quente do forno ou fria do frigorífico.

Rustic Plum Tart
(adapted from Isidora Popovic's 'Book of Baking')

90g golden caster sugar
1 egg
40ml olive oil
55ml soy milk (or cow milk)
140g spelt flour (or wheat flour)
1tsp baking powder
6 large plums, stoned and halved
2 tbsp apricot jam, to glaze (optional)

Preheat the oven to 180ºC (350ºF) Gas 4.
Put the sugar and the egg in a mixing bowl and mix with an electric whisk.
Add the oil, milk, flour, and baking powder and mix again until combined.
Transfer to the prepared baking tin and spread evenly.
Sit the plums, cut side up, over the mixture.
Bake in the preheated oven for about 30 minutes, or until deep golden.
Remove from the oven and leave to cool for a few minutes.
In the meantime, put the apricot jam, if using, in a small saucepan and heat gently until melted and runny. Brush the jam all over the tart with a pastry brush and leave for a few more minutes before serving.

Tarte Rústica de Ameixa
(adaptada do 'Book of Baking' da Isidora Popovic)

90g açucar refinado amarelo
1 ovo
40ml azeite
55ml leite de soja (ou de vaca)
140g farinha de espelta (ou de trigo)
1 colher de chá de fermento em pó
6 ameixas grandes, descaroçadas e em metades
2 colheres de sopa de doce de alperce, para a cobertura (opcional)

Pré-aqueça o forno a 180ºC (350ºF Gás 4).
Coloque o açúcar e o ovo numa tigela e misture com um batedor elétrico.
Adicione o óleo, leite, farinha e fermento em pó e misture novamente até ficar uniforme.
Transfira para a forma de cozedura já preparada e espalhe uniformemente.
Coloque as ameixas, com a parte cortada para cima, sobre a mistura.
Coza no forno pré-aquecido durante aproximadamente 30 minutos, ou até ficar um dourado forte.
Retire do forno e deixe arrefecer alguns minutos.
Entretanto coloque o doce de alperce, se quiser utilizar, numa pequena panela e aqueça lentamente até derreter e pingar. Pincele o doce em toda a torta com um pincel de cozinheiro e deixe por mais alguns minutos antes de servir.

11 comments:

  1. looks delicious! I love your photos

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  2. The way you have presented it is very appropriate with the name. I love the rustic effect!

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  3. Já fiz essa receita uma vez e adorei o resultado! A tua ficou linda!

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    1. Pois,é uma receita que tem que sair bem :-)

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  4. Your rustic plum tart looks so delicious. I noticed it on TS and just wanted to let you know!

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  5. Your plum tart looks awesome I can eat a piece through my computer.

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  6. Odlicna kombinacija u tart! Jako mi se dopada... A fotke su prelepe kao i uvek! :)

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  7. Prekrasno! Kako ja volim tvoj blog :)!

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