Tuesday, July 31, 2012

Eton Mess with Strawberries and Mascarpone Cream


Getting ready for vacations for me includes one thing... fridge cleaning.
On the last days before vacations I try to cook 'fridge rests', and that my friends asks for creativity {*smile}. This time it was not that hard. I had a full jar of egg whites and half a package of mascarpone and also some strawberries that I bought at the organic market on Saturday... perfect combination for Eton Mess (I just love the name of this traditional English dessert... Mess in the name of a dish does call my attention).

So, we are enjoying these last days before our trip with this great dessert...

During August I may stop by to say hello, but mainly I will try to rest, enjoy time with my family and friends.

I wish you have a great August, with a lot of gatherings around the table full of simple meals... together with family, friends and loved ones.

*****

A preparação para as férias para mim inclui uma coisa... limpeza do frigorífico.
Nos últimos dias antes das férias eu tento cozinhar os 'restos do frigorífico', e isso meus amigos exige criatividade {*smile}. Desta vez não foi muito difícil. Tinha uma taça cheia de claras de ovo e meio pacote de mascarpone e também alguns morangos que comprei no mercado biológico no Sábado... foi a combinação perfeita para uma Eton Mess (adoro o nome desta sobremesa tradicional Inglesa... 'confusão' no nome de um prato chama mesmo a minha atenção).

Por isso estamos a aproveitar estes últimos dias antes da nossa viagem com esta grande sobremesa...

Durante o mês de Agosto poderei passar para dizer um olá, mas principalmente vou tentar descansar, aproveitar o tempo com minha família e amigos.

Desejo-vos um grande Agosto, com bastantes encontros à volta da mesa cheia de pratos simples... com a família, amigos e entes queridos.


Eton Mess with Strawberries and Mascarpone Cream

For the meringues:
6 large egg whites
340g sugar
1 pinch of salt

For the Strawberry Compote
250g strawberry
2 tbs sugar
1 ts orange blossom water

Preheat the oven to 140ºC. In a very clean bowl, whisk the egg whites until they reach firm peaks. Gradually add the sugar and salt and whisk well until the mixture is thick.
Spoon the mixture into blobs on your baking tray lined with baking paper. Bake for 1h.
While the meringue is baking, make the strawberry compote. In a pan, cook strawberries and sugar on medium heat. Stir and let it cook for 5 minutes. Remove from the heat and add orange blossom water.
Now let's make mess {smile}. Cover the meringue with mascarpone cream and strawberries and mash it in. Enjoy!!!

*****

Para os merengues:
6 claras de ovos grandes
340g de açúcar
1 pitada de sal

Para o Compota de Morango
250g de morango
2 colheres de sopa de açúcar
1 colher de chá de água de flor de laranja

Pré-aqueça o forno a 140ºC. Numa tigela limpa, bata as claras até atingirem picos firmes. Aos poucos, adicione o açúcar eo sal e misture bem até a mistura ficar espessa.
Coloque a mistura em bolhas num tabuleiro forrado com papel vegetal. Leve ao forno por 1 hora.
Enquanto o merengue está no forno, faça a compota de morango. Numa panela, cozinhe os morangos e o açúcar em lume médio. Mexa e deixe cozinhar durante 5 minutos. Retire do lume e adicione a água de flor de laranja.
Agora vamos fazer a confusão {smile}. Cubra o merengue com creme de mascarpone e morangos e amasse-o para dentro. Desfrute!


3 comments:

  1. Uh, što ovo dobro izgleda, I ja sam jučer kreativno upotrijebila ostatke iz hladnjaka. Ugodan odmor.

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  2. obožavam eton mess. krasan recept!
    ugodan odmor vam želim!

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  3. Oh I'd love to be a part of this mess ;) I love strawberries and cream all the time! Hope you have a wonderful vacation!
    Anyhoo, we have been keeping an eye out for unique and interesting bloggers with phenomenal photography skills, and yours caught our attention! We have just recently launched a food photo submission gallery http://www.yumgoggle.com/gallery/ that allows you to showcase all your great work and share it with all of our visitors. We’d be proud to have your work as part of our growing collection to continue to have a larger reach and further inspire all fellow food lovers out there!

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