Tuesday, October 2, 2012

Aubergine and Walnuts Cold Salad


My mum made this salad this summer for us.
We had a big family lunch, with my parents, my uncle and his grandchildren and I noticed, on a table full of food, a small plate with something that took my attention. I though it was aubergine but I didn't know more.
And then I tried, and I felt so many different textured and tastes... garlic, crunchy walnut, juicy pomegranate and soft grilled aubergine... an explosion of different tastes and flavours.
As the table was full with all kind of food, I was lucky that nobody else noticed the salad... and I had it just for me. Later I noticed a smile in my mother's face and she just said "I'll give you the recipe later" {*smile}.
It is so good that you can serve it as a main dish... which I actually did last night.

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A minha mãe fez esta salada este verão para nós.
Tivemos um grande almoço de família, com os meus pais, o meu tio e os seus netos e eu reparei, numa mesa cheia de comida, num pequeno prato com algo que tomou a minha atenção. Pensei que fosse beringela, mas não sabia mais.
E então experimentei, e senti tantos sabores e texturas diferentes... alho, noz crocante, romã sumarenta a beringela macia grelhada... uma explosão de gostos e sabores diferentes.
Como a mesa estava cheia com todo o tipo de comida, eu tive a sorte de ninguém reparar na salada... e ficou só para mim. Mais tarde reparei num sorriso no rosto da minha mãe e ela disse: "Eu dou-te a receita mais tarde" {sorriso *}.
É tão bom que se pode servir como prato principal... que foi o que fiz ontem à noite.


Some small things that I wanted to share:
* remember that I spoke about Nikole Harriott? On the next few days I'm going to Italy for a workshop with her and I am absolutely thrilled
* don't forget about Knock Knock discount... just a few more days left
* would love to receive more feedback about my etsy shop... please...
* I'm gathering some more inspiration for you

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Algumas pequenas coisas que gostaria de partilhar:
* lembram-se de ter falado sobre a Nikole Harriott? Nos próximos dias, vou para Itália para um workshop com ela e eu estou completamente encantada
* não se esqueçam do desconto Knock Knock... faltam apenas mais alguns dias
* adoraria receber mais feedback sobre a minha loja etsy... por favor...
* ando a reunir mais alguma inspiração para vocês


Aubergine and Walnut Cold Salad

2 medium aubergines
150g walnuts
4 garlic cloves
1ts coriander seeds
1ts sweet pepper, ground
4ts vinegar
basil leaves (leave some to decorate), cut
4ts pomegranate seeds
salt
pepper

Cut the aubergines into rounds, 1cm thick, put salt and leave them to rest.
Place the walnuts into a bag and smash with a rolling pin. Cut the garlic into really small pieces.
Place the walnuts and garlic into a recipient and mix with coriander seeds, pepper, vinegar, pomegranate and basil leaves. Season with salt and pepper.
Heat the grill and place the aubergines on it.
Assemble, putting a layer of grilled aubergine and sprinkle with some olive oil. Place the walnut mix on top and finish with another layer of aubergine.
Sprinkle with some more olive oil, pomegranates and basil leaves. Leave in the fridge to cool.

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Salada Fria de Beringela e Nozes

2 beringelas médias
150g de nozes
4 dentes de alho
1 colher de sementes de coentro
1 colher de pimentão em pó
4 colheres de vinagre
folhas de manjericão (deixe algumas para decorar), cortadas
4 colheres de sementes de romã
sal
pimenta

Corte as beringelas em rodelas, de 1cm de espessura, coloque sal e deixe-a descansar.
Coloque as nozes num saco e esmague com um rolo. Corte o alho em pedaços muito pequenos.
Ponha as nozes e o alho num recipiente e misture com as sementes de coentro, pimentão, vinagre, romã e folhas de manjericão. Tempere com sal e pimenta.
Aqueça o grelhador e coloque lá as beringelas.
Prepare, colocando uma camada de beringela grelhada e polvilhe com um pouco de azeite. Coloque a mistura de noz por cima e termine com outra camada de beringela.
Polvilhe com um pouco mais de azeite, romãs e folhas de manjericão. Deixe no frigorífico para arrefecer.

4 comments:

  1. wow! Sanda, so many good things in one post!!
    How lovely is this recipe <3 !!
    The food composition is fantastic!! Absolutely gorgeous!
    Ans I will be following you on pinrest ;)

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  2. I love aubergines, this is a really nice recipe, and photos are beautiful

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  3. Adoro beringela, e esta salada parece um pequeno tesouro,
    de diferentes texturas, sabores e cores. Outono num prato.
    Beijinho.
    Enjoy Italy!! :)

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  4. tako jednostavno i ispunjavajuće:)
    jedva čekam da vidim i čujem kako je bilo na radionici. ja bih strašno želela da učestvujem na nekoj u evropi. kod nas nigde u okolini nema...u italiji sam videla nekoliko i ozbiljno se razmišljam da počnem da štekam za tako nešto:)

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